Επιμένουν οι περιβαλλοντολόγοι για την Αρκτική

2013-04-15 12:12

 

Νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λιώσουν οι πάγοι της Αρκτικής, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους.

Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, μέχρι το 2050 θα έχουν εξαφανιστεί οι πάγοι από την περιοχή.

Οι επιστήμονες ακολούθησαν τρεις διαφορετικές μεθόδους για να προβλέψουν την κατάσταση της θάλασσας και των πάγων στον αρκτικό ωκεανό, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών από το 2020 ως το 2060 θα έχει λιώσει το μεγαλύτερο μέρος των πάγων.

Σύμφωνα με τους Τζέιμς Οβερλαντ και Μουγίν Γοάνγκ, οι σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στην Αρκτική, είναι δείγμα της τοπικής αλλά και της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Η Αρκτική έχει υποστεί σημαντική και γοργή απώλεια πάγου τα τελευταία δώδεκα χρόνια, ενώ η μελέτη των δύο επιστημόνων αποτελεί μια από τις πολλές έρευνες που διεξάγονται για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.

Η ομάδα Environment America, η οποία ασκεί πίεση στους νομοθέτες να αναλάβουν δράση για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, παρουσίασε μια έκθεση σχετικά με τον τυφώνα Σάντι που σάρωσε στο πέρασμά του περιοχές στις ΗΠΑ, τον οποίο συνδέει με πυρκαγιές, την ανομβρία αλλά και την κλιματική αλλαγή που παρατηρήθηκε τον περασμένο χρόνο στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.