Πρωτοφανής πτώση μετεωρίτη στην Ρωσία

2013-02-21 00:53

(Η πτώση μετεωρίτη στα Ουράλια και άλλα παρόμοια περιστατικά)

Ένας μετεωρίτης αποφάσισε να κλέψει τη δόξα από τον αστεροειδή 2012 DA14 που πέρασε ξυστά από τη Γη το απόγευμα της Παρασκευής 15/2/2013. Ενώ όλοι ετοιμάζονταν για να δουν το κοντινό πέρασμα του αστεροειδή τελικά νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας, ένας μετεωρίτης έπεσε στην περιοχή Τσελιάμπινσκ στα Ουράλια κερδίζοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, προκαλώντας σοκ όχι μόνο σ' αυτούς που βίωσαν το γεγονός, και ωστικά κύματα που έσπασαν παράθυρα και τραυμάτισαν 1.200 πολίτες.
Ο καθηγητής φυσικής στο Τέξας Α&Μ University, Δημήτρης Νανόπουλος, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στο Mega, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι είναι σπάνιο φαινόμενο να έχουμε τέτοιου είδους "επίσκεψη" μετεωρίτη και μάλιστα να επηρεάσει κατοικημένη περιοχή. Πρόσθεσε ότι, αντίθετα  τον αστεροειδή τον περιμέναμε. Ο αστεροειδής με την ονομασία 2012 DA14, ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι, και πέρασε περίπου 17,200 μίλια (27,700 χιλιόμετρα) από τη Γη στις 2:25 μ.μ. EST (1925 GMT) σε σημείο που ήταν πιο κοντά από ότι τα δίκτυα των δορυφόρων που σχετίζονται με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις αλλά και την πρόγνωση του καιρού.
Οι επιστήμονες λένε ότι τα δύο γεγονότα, και τα δύο σπάνια, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. "Είχαμε δύο ασυνήθιστα γεγονότα με αντικείμενα που πλησίασαν τη Γη την ίδια ημέρα. Είναι απλά μια σύμπτωση", ανέφερε ο επιστήμονας της NASA, Πολ Χόντας.

Κρατήρας από κομμάτι που έφτασε στην Γη

 
Η στιγμή της έκρηξης. Με ισχύ, όπως υπολογίστηκε, 30 ατομικές βόμβες Χιροσίμα

Κατεστραμμένο εργοστάσιο από πτώση κομματιών του μετεωρίτη
 
Ίχνη στην ατμόσφαιρα.

Παρόμοια συμβάντα, άξια αναφοράς



  • Η έκρηξη στην Τουνγκούσκα (1908)

 Το 1908, ένας αστεροειδής ή κομήτης διαμέτρου 30-40 μέτρων έπεσε στην ακατοίκητη περιοχή της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία και ισοπέδωσε 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες πεσμένα δέντρα απλώνονται ακτινωτά από το σημείο της πρόσκρουσης. Κρατήρας και υπολείμματα δεν βρέθηκαν ποτέ, καθώς το εισερχόμενο αντικείμενο εξερράγη στην ατμόσφαιρα και εξαερώθηκε λίγο πριν φτάσει στο έδαφος.
Παρότι το μετέωρο ή ο κομήτης εξερράγη στον αέρα αντί να προσκρούσει στην επιφάνεια της Γης, η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν τόσο μεγάλη (1.000 φορές ισχυρότερη της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα), ώστε θέρισε περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα. Μια έκρηξη αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη. Η έκρηξη της Τουνγκούσκα θεωρείται η μεγαλύτερη χερσαία πτώση μετεώρου ή αστεροειδή στη Γη στην καταγεγραμμένη Ιστορία.

Δένδρα χτυπημένα από το ωστικό κύμα της έκρηξης της Τουνγκούσκα




  • Πτώση μετεωρίτη στα όρη Σικότε - Αλίν (1947)

Στις 12 Φεβρουαρίου 1947 ένας ακόμη μετεωρίτης έπεσε στα βουνά της ανατολικής Σιβηρίας , Σικότε-Αλιν. Αν και το φαινόμενο δεν παρατηρούταν για πρώτη φορά και ήταν αρκετές οι περιπτώσεις πτώσεων μικρών μετεωριτών πέρα από εκείνον που έπεσε το 1908 στην Τουνγκούσκα, ποτέ πριν στην ιστορία δεν είχε καταγραφεί πτώση μετεωρίτη αυτού του βεληνεκούς. Το συνολικό μέγεθος του εκτιμάται ότι έφτανε τα περίπου 90.000 κιλά, ενώ πιο πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν πως έφτανε τα 100.000. Υπολογίζεται δε ότι 70 τόνοι του υλικού που επέζησε από τον μετεωρίτη πέρασαν μέσα από την ατμόσφαιρα και έφτασαν στη Γη.
Η πτώση του έγινε στις 10:30 το πρωί (τοπική ώρα) και όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες στα βουνά Σικότε-Αλιν στην περιοχή της Πριμορί είδαν μια τεράστια φωτεινή βολίδα να βγαίνει από τον Ήλιο και να κατεβαίνει με ταχύτητα στη γη. Η εκτυφλωτική λάμψη και ο εκκωφαντικός ήχος της πτώσης παρατηρήθηκαν για 300 χιλιόμετρα γύρω από το σημείο της πρόσκρουσης, ενώ τον καπνό μπορούσε να τον δει κανείς μέχρι 32 χιλιόμετρα μακριά. Ο καπνός μάλιστα παρέμεινε στον ουρανό για αρκετές ώρες.
"Κομμάτι του μετεωρίτη που έπεσε στη Ρωσία το 1947"
Κομμάτι του μετεωρίτη που έπεσε στη Ρωσία το 1947

Αναδημοσίευση από "Έρευνα και Επιστήμη"   erepi.blogspot.gr/